Od Off

Vláda schválila výcvik ukrajinských vojáků na území ČR

Přidat na Seznam.cz

Vláda nedávno schválila mandát na působení Armády ČR na území členských států EU, v Iráku, Kuvajtu a Kosovu do roku 2024 a také vyslovila souhlas s pobytem a výcvikem ukrajinských vojáků na území ČR. Výcvik ukrajinských vojáků vychází z bilaterální dohody vlády ČR a Ukrajiny, ale výhledově bude převeden pod asistenční misi EU. Podle schváleného mandátu se bude jednat o pět rotací, z nichž na každé může být až 800 ukrajinských vojáků.

shutterstock_2133532269Foto: Vláda schválila výcvik ukrajinských vojáků na území ČR | Shutterstock

„Výcvik ukrajinských vojáků je další cesta, jak pomoci Ukrajincům v boji s ruskými agresory. Při našem jednání v Kyjevě byla ze strany Ukrajinské delegace značná poptávka po výcviku zdravotníků, chemiků, ženistů a také mechanizovaného praporu. Jsem ráda, že můžeme vyjít Ukrajincům vstříc a předat jim naše cenné zkušenosti,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Colt CZ Group kupuje zbývající podíl ve společnosti Spuhr i Dalby

Konkrétně se bude jednat až o 700 příslušníků mechanizovaného praporu a 40 osob jednotek zabezpečení, 30 specialistů zdravotnických odborností, 10 specialistů chemického vojska a 20 specialistů ženijního vojska. Zbylé čtyři výcvikové cykly ve stejném složení se plánují na příští rok.

Další Čtení :  Dvacet litrů

Ačkoli tento výcvik vychází ze zmíněných bilaterálních jednání, do budoucna se plánuje jeho převedení pod asistenční misi Evropské unie, kterou EU schválila v polovině října. Tato mise má za cíl výcvik ukrajinských vojáků na území členských států EU a ČR do ní podle schváleného mandátu vyčlení 55 osob, které budou působit ve velitelských strukturách této mise, případně na pozicích instruktorů. Schválený mandát se věnuje i dalším zahraničním destinacím, v nichž působí AČR. V Iráku má přítomnost spojenců podporu řady tamních představitelů a naši spojenci v NATO již deklarovali, že nadále počítají s působením v této oblasti. Svou přítomnost v letech 2023 a 2024 potvrzuje i Česko, které zde bude působit v počtu 20 osob.

V oblasti západního Balkánu přijala ČR nabídku nasadit v Kosovu jednotku v počtu do 40 vojenských policistů, která se v termínu od 1. července 2023 do 31. prosince 2024 zapojí do jednotky italských karabiniérů. Naopak s přítomností v Mali se vzhledem k situaci v zemi nadále nepočítá a mise bude podle plánu ukončena k 31. 12. letošního roku.

Celkový objem finančních prostředků pro zahraniční působení AČR se do roku 2024 odhaduje na 306 milionů korun. Náklady na výcvik ukrajinských vojáků v ČR jsou odhadovány na 975 milionů korun, z toho letos 195 a příští rok 780 milionů korun. Tyto prostředky budou hrazeny z kapitoly ministerstva obrany, nicméně náklady na výcvik budou po převedení výcviku pod asistenční misi EU částečně refundovány prostřednictvím finančních nástrojů EU.

Dostane obranný průmysl zelenou kartu?

Zdroj: Ministerstvo obrany ČR

Další Čtení :  Nově zrekonstruované Armádní muzeum Žižkov ukazuje, jak bohatou máme vojenskou historii

Zdroj článku s odkazem zde| Vybírejte z vybavení třeba:

Další Čtení :  Jan Mazal: Budoucí bojiště si bez robotizovaných systémů lze jen těžko představit