Od Off

Dcery generála Josefa Buršíka v Armádním muzeu Žižkov

Dcery generála Josefa Buršíka v Armádním muzeu Žižkov

30. 07. 2024

Armádní muzeum Žižkov si přišly prohlédnout dcery jedné legendy bojů na východní frontě generálmajora Josefa Buršíka, které žijí v Londýně.

V Armádní muzeum Žižkov jsme dnes byli poctěni vzácnou návštěvou z Londýna. Přivítali jsme dcery generálmajora Josefa Buršíka, paní Šárku Fowler-Buršík a paní Naďu Clark-Buršík. Expozicemi je provedl ředitel Vojenského historického ústavu Praha brigádní generál Aleš Knížek, zvláště pak expozicí 2. světové války. Generál Josef Buršík byl za své válečné hrdinství vyznamenám nejvyššími vyznamenáními, včetně Zlaté hvězdy hrdiny Sovětského Svazu, kterou obdržel za boje o Kyjev.

Více si o vojenské službě Josefa Buršíka můžete přečíst v tomto článku.

Po únoru 1948 pak uprchl z Československa, aby nezemřel v komunistickém vězení či na popravišti jako jiní hrdinové protinacistického odboje.

Další Čtení :  Projekt „Poslední adresa“ se rozšíří o další dvě pamětní desky v městských částech Praha 4 a 6

Ředitel VHÚ Praha brigádní generál Knížek se s oběma dámami vyfotil na terase kavárny Kupka na střeše Armádního muzea Žižkov i s legendární fotografií jejich otce z východní fronty, která byla součástí nedávno skončené výstavy o událostech válečného roku 1943.  

Aleš Knížek se také s oběma dcerami dohodl na další spolupráci při připomínání odkazu jejich otce.

Pokud radši sledujete dokumenty, můžete se na našem Youtube kanále podívat na 25-ti minutový dokument Jozífek s Postřekova:

[embedded content]

Zdroj článku s odkazem zde| Vybírejte z vybavení třeba:

Další Čtení :  ATENTÁT 80: Výsadek ve vlasti, historický seskok z 28. na 29. prosince 1941