Od Off

Přijďte na seminář o první světové válce

Přijďte na seminář o první světové válce

17. 09. 2024

„1914 – válkou probuzeni“ – tak se jmenuje historický seminář konající se 1. října od 14 hodin v Armádním muzeu Žižkov. V šesti příspěvcích historiků se seznámí s dnešním pohledem na „rozpačité probuzení do válečné reality“ prostřednictvím sond do života městské pospolitosti a do prvních zkušeností rakousko‑uherské armády jak v boji, tak i v zápolí.

V úterý 1. října odpoledne se v Armádním muzeu Žižkov uskuteční seminář o detailech 1. světové války. Účastníci se v příspěvcích historiků zabývajících se tímto obdobím zjistí, že vrtkavost a nepředvídatelnost jsou obsaženy v genetickém kódu válek. „Jak se ukazuje, ani sebedůslednější přípravy na ozbrojený konflikt nedokážou podchytit možné alternativy vývoje, a to tím spíš, čím déle takový zápas o bytí a nebytí trvá. Předběžné představy narážejí na realitu války, aktéři procitají ze svých iluzí a hledají způsoby, jak získat nad nepřítelem navrch. Souboj opatření a protiopatření s notnou dávkou improvizace provází adaptaci na všech úrovních armády, státu, společnosti,“ uvádí se v anotaci na seminář.

Další Čtení :  Perkusní zbraně na Americkém západě ve sbírkách VHÚ, tentokrát pistole a revolvery

Autoři semináře se budou snažit s odstupem 110 let popsat z dnešního pohledu rozpačité probuzení do válečné reality prostřednictvím sond do života městské pospolitosti a do prvních zkušeností rakousko‑uherské armády jak v boji, tak i v zápolí při jejím doplňování. „Vývoj na frontách, vnitropolitický vývoj v jednotlivých zemích i proměny mezinárodních vztahů otevíraly dříve netušené příležitosti. V navazující části se proto budeme zabývat také procitnutím národním a státotvorným, které záhy po rozpoutání války oslovilo českou avantgardu protihabsburského odboje jak v monarchii, tak především v zahraničních krajanských komunitách,“ uvádí v úvodu pozvánky na seminář.

Celý program najdete zde

Zájemce o účast prosíme o registraci na emailu [email protected]. Počet míst je omezený. Rezervace místa Vám bude potvrzena. TERMÍN REGISTRACÍ JE DO 26. ZÁŘÍ.

Zdroj článku s odkazem zde| Vybírejte z vybavení třeba:

Další Čtení :  Když prší v poušti…