Od Off

Pokračujeme v natáčení PRIMA HISTORIE. První díl již ke shlédnutí

Pokračujeme v natáčení PRIMA HISTORIE. První díl již ke shlédnutí

04. 10. 2024

Po prázdninové přestávce pokračuje natáčení seriálu PRIMA HISTORIE pro stanici PRIMA CNN. Odborníci Vojenského historického ústavu Praha v první sérii připomínali zásadní okamžiky našich dějin. Díly, které vznikají nyní, se zaměřují na vojenskou techniku.

Úspěšný seriál televizního kanálu PRIMA CNN s názvem PRIMA HISTORIE pokračuje dalšími díly. Kromě toho, že jej můžete v premiéře sledovat na zmíněné televizní stanici vždy v sobotu kolem oběda, jsou jednotlivé díly ke shlédnutí na našem webu. Po rozkliknutí odkazu PRIMA HISTORIE, VHÚ PRAHA A PRIMA CNN na úvodní stránce webu se dozvíte, proč seriál vznikl a co je jeho cílem.

„PRIMA HISTORIE se při posledních natáčení trochu posunula. Využili jsme počasí a vyrazili jsme do terénu, konkrétně do Vojenského technického muzea v Lešanech. Chtěli jsme, aby v tom našem vyprávění o historii bylo aspoň na chvíli slyšet řev motorů. Zatím vznikly dvě minisérie, každá o třech dílech, věnované vojenské technice, která má vztah k naší armádě,“ říká dramaturg pořadu Vladimír Blažek.

Další Čtení :  Výbor pro obranu řešil vyslání našich vojáků v rámci Sil rychlé reakce, pobyt cizích vojsk v ČR a Ukrajinu

První díl zmiňované minisérie se věnuje obrněnému transportéru OT-64. Další pak představí legendární automobil Praga V3S a lehký tank LT-38. Všechny stroje jsou zcela funkční, takže je fandové vojenské techniky znají například z akce Tankový den, jež se koná vždy poslední sobotu letních prázdnin a letos byl již 20. ročník. Kdo tuto akci nenavštívil a vozidla neviděl v pohybu, uvidí je jezdit právě v Prima historii. „Navíc se díky kameře diváci podívají i dovnitř, což je velmi vzácná příležitost. Kdo je spíš technický typ, určitě ho bude zajímat, jak stroje hodnotí mechanici, kteří se o ně dnes v muzeu opravdu pěkně starají. A průvodcem po historii exponátů je plk. Michal Burian, který o nich dokáže mluvit stejně fundovaně jako zábavně,“ říká dramaturg Vladimír Blažek a dodává, že ředitele odboru muzeí VHÚ Michala Buriana diváci uvidí i v druhé minisérii o funkčních strojích z Lešan. „Ale ta jde teprve do střižny, takže tady bych nerad předbíhal,“ dodal Blažek. 

Další Čtení :  Nejmladší oběť demonstrací 21. srpna 1969

Podívejte se na díl o obrněném transportéru OT-64 označovaném též jako „SKOT“:

[embedded content]

Zdroj článku s odkazem zde| Vybírejte z vybavení třeba:

Další Čtení :  Od 28.2. do 3.3. bude z technických důvodů uzavřeno Cafe Kupka.