Od Off

Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov byla nominována na titul Stavba roku 2022

Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov byla nominována na titul Stavba roku 2022

06. 09. 2022

V pondělí 5. září byly v Dopravní hale v Národním technickém muzeu v Praze vyhlášeny nominace na titul Stavba roku 2022. Mezi třemi desítkami staveb, které postupují do finále, je také Armádní muzeum Žižkov. Rekonstrukce tohoto souboru budov včetně nových expozic proběhla v uplynulých čtyřech letech, muzeum bude pro veřejnost otevřeno 28. října 2022.

Porota přehlídky Stavba roku 2022 vybírala z celkem 79 staveb realizovaných v České republice. Ve finále jubilejního, již třicátého ročníku, bude společně s Armádním muzeem Žižkov soutěžit dalších 30 staveb. O titul Zahraniční stavba roku budou soutěžit ve finále celkem čtyři projekty.

O titul usilují realizace nejrůznějšího druhu: novostavby, rekonstrukce, exteriéry i interiéry, stavby určené k bydlení, pro veřejný i technický provoz atd. Stavby hodnotí odborná porota a sbor expertů, přičemž zásadním a nenahraditelným prvkem je jejich osobní návštěva a prohlídka na místě. Spolu s porotou všechny stavby objíždí a dokumentuje také filmový štáb. Celkem přitom najeli porotci přes 3 500 kilometrů. Přehlídka Stavba roku je pořádána Nadací pro rozvoj architektury a stavitelství.

Porota ve svém zdůvodnění, proč rekonstrukci Armádního muzea Žižkov vybrala do finálového rozhodování, uvedla: „Nominace na titul Stavba roku 2022 byla udělena za provedení rozsáhlých stavebních úprav a rekonstrukce staveb, kterými bylo dosaženo významného rozšíření využitelných ploch s respektem k památkové ochraně.“

Další Čtení :  Mezi prvními na Balkáně: „Věřili jsme, že pomůžeme k vyřešení situace.“

Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov včetně nových expozic trvala více než čtyři roky a po jejím dokončení nabídne muzeum přes 5 000 metrů čtverečních expozičních ploch, unikátní zastřešení dvorany a další nové prvky. Projektantem byla společnost Techniserv s.r.o., dodavatelem Metrostav a.s. a investorem Ministerstvo obrany České republiky. Při rekonstrukci byl kladen důraz na požadavky moderního muzejnictví, na technické vybavení expozičních prostor a na kompletní standard návštěvnického provozu, který v minulosti objektu chyběl. Současně byla brána v úvahu památková ochrana objektu – soubor budov představuje kvalitní ukázku veřejné stavby funkcionalistického směru, reprezentující moderní českou architekturu období první republiky. Při rekonstrukci bylo respektováno původně navržené hmotové řešení a nové prvky byly řešeny citlivě, aby nepřevyšovaly již stávající rozvržení. Nové viditelné části jsou řešeny materiálově i tvarově tak, aby byly příbuzné k původnímu řešení.

Mezi nominované na titul Stavba roku se zařadilo sedm staveb z Prahy, pět ze Středočeského kraje, tři z Jihomoravského a Olomouckého, po dvou z Jihočeského, Královéhradeckého a Pardubického a po jednom projektu mají kraje Karlovarský, Liberecký, Moravskoslezský, Plzeňský, Ústecký, Zlínský a Vysočina. Každý kraj tak má v boji o titul alespoň jeden projekt.

Další Čtení :  Analýza: Za každou cenu. Rusko se chystá na další ničivý manévr na Ukrajině

Slavnostní vyhlášení Stavby roku 2022 se uskuteční ve čtvrtek 13. října 2022. Vítězové jako symbol svého vítězství obdrží křišťálové ocenění v podobě razítka vyrobené sklárnou Rückl. Toto razítko je nejen symbolickým zpečetěním vítězství, ale i tím posledním razítkem v celém procesu realizace stavby. Na 18. listopad 2022 je pak naplánován slavnostní galavečer v Rudolfinu, kde budou formou rekapitulace připomenuty všechny tituly a stavby za celých 30 let trvání prestižní soutěže.

RED

Zdroj článku s odkazem zde| Vybírejte z vybavení třeba:

Další Čtení :  Historici se na konferenci věnovali tématu „Od míru k válce, od války k míru“