Od Off

V úterý 15. října přijďte do Armádního muzea Žižkov na přednášku o pohledu na českého vojáka v 1. světové válce

V úterý 15. října přijďte do Armádního muzea Žižkov na přednášku o pohledu na českého vojáka v 1. světové válce

14. 10. 2024

Historická paměť na české vojáky I. světové války a její přeměny v 20. a 21. století bude tématem další podvečerní přednášky v Armádním muzeu Žižkov v úterý 15. října. Můžete na ni přijít zdarma. Vyžadována je registrace.

Druhá přednáška z nového cyklu PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA se uskuteční v úterý 15. října od 18 hodin v Armádním muzeu Žižkov. Její název je: „Spor(y) o českého vojáka. Historická paměť na vojáky I. světové války a její přeměny v 20. a 21. století“. Přednáší historik Vojenského historického ústavu Praha Mgr. Michal Cáp

K přednášce uvádí: Zkušenost více než milionu mužů odvedených v českých zemích a nasazených na frontách Velké války byla velmi různorodá. V měnících se režimech následujících sta let však existovala snaha dát jí jednotící příběh a smysl. Zdůrazňování hrdinství legionářů, loajality a nedocenění vojáků sloužících habsburskému domu nebo revolučnosti bouřících se jednotek na konci války postupně vytvořilo takzvaný „spor o českého vojáka“ a jak se to „skutečně“ stalo. Přednáška nastíní pestrost zážitků českých vojáků na bojištích Velké války (a konfliktů krátce po ní) a to, jak rozmanitě byla tato zkušenost využívána v různých politických systémech v následujícím století. A co a o čem nám existence tohoto sporu říká.

Další Čtení :  Před osmdesáti lety byl popraven František Pecháček

Zobrazit příspěvek

Pokud Vás téma přednášky zaujalo, registrujte se mailem na : [email protected]. Místo Vám bude potvrzeno. Akce začíná v 18 hodin v přednáškovém síle Armádního muzea Žižkov.

Zdroj článku s odkazem zde| Vybírejte z vybavení třeba:

Další Čtení :  Knihovna VHÚ bude ve čtvrtek 25. 1. uzavřena  8-14 hod