Od Off

Ještě týden – do 28. října – můžete navštívit výstavu o bojích 1. světové války na řece Soča

Ještě týden - do 28. října - můžete navštívit výstavu o bojích 1. světové války na řece Soča

21. 10. 2024

Do Dne vzniku samostatného československého státu (28. října) máte možnost navštívit výstavu „29 měsíců bojů na Soči“. Připravili ji kolegové z Muzea první světové války ve slovinském Kobaridu.

Čeští a českoslovenští vojáci působili v obou světových konfliktech, což se všeobecně ví a jejich působení je věnována značná část stálých expozic Armádního muzea Žižkov. Nyní jsou v prostoru dočasných výstav k vidění dvě výstavy, které stávající informace rozšiřují. Těžkým bojům v dnešním Slovinsku, konkrétně v údolí řeky Soči se věnuje výstava „29 měsíců bojů na Soči“, jejíž základy připravili historici Muzea první světové války ve slovinském Kobaridu, které už několik let spolupracuje s Vojenským historickým ústavem Praha. Kurátoři sbírek VHÚ Praha panely slovinských kolegů doplnili o předměty ze sbírkových fondů, které se k daným bitvám a zapojení českých vojáků vztahují. Výstavu si můžete prohlédnout v prostoru „Dočasné výstavy 2“, který je u horní části expozice věnované II. světové válce (šestá část Armádního muzea Žižkov).

Další Čtení :  Ve středu 08.08.2018 se v Česku mimořádně rozezní sirény

V prostoru „Dočasné výstavy“, který je přímo naproti návštěvnické recepci Armádního muzea Žižkov, je až do 2. března otevřena výstava „1944 / Brány k domovu„, která připomíná 80 let od událostí roku 1944, které byly klíčové pro další vývoj 2. světové války. Pokud si chcete přečíst, jaká byla vernisáž výstavy, která se uskutečnila 12. června, máte možnost v tomto článku.

Zdroj článku s odkazem zde| Vybírejte z vybavení třeba:

Další Čtení :  František Heike / 3. 7. 1893 – 17. 2. 1984