Od Off

Gabčík s Kubišem mají nový důstojný památník

Přidat na Seznam.cz

Ministryně obrany Jana Černochová spolu s dalšími hosty nedávno odhalila v Nehvizdech u Čelákovic nový památník členům výsadku Anthropoid Janu Kubišovi a Jozefu Gabčíkovi. Právě na tomto místě parašutisté před 80 lety seskočili, aby pak o pět měsíců později provedli úspěšný atentát na „kata českého národa“ Reinharda Heydricha.

img_14913Foto: Nový pomník slavnostně odhalili (zleva): Velvyslanec Slovenské republiky v ČR Rastislav Káčer, starosta městyse Nehvizdy Jiří Poběrežský, ministryně obrany Jana Černochová a zástupkyně britského velvyslance Lucy Hughes. | Ministerstvo obrany ČR

„Tento hrdinský čin byl jedním z nejvýznamnějších aktů našeho odboje za 2. světové války,“ označila atentát na zastupujícího říšského protektora ministryně Jana Černochová. Likvidací jednoho z hlavních nacistických představitelů podle ní Čechoslováci ukázali, že nejsou zbabělci a jsou odhodláni za svobodu a demokracii nasadit život.

Ozbrojené síly Slovenské republiky mají v současnosti nejvyšší důvěru veřejnosti za poslední roky

Na území Protektorátu Čech a Moravy byly v noci z 28. na 29. prosince 1941 vysazeny tři výsadky – Silver A, Silver B a právě Anthropoid. Rotmistři Gabčík s Kubišem měli být původně vysazeni v prostoru východně u Plzně, kvůli mlze ale seskočili až o 97 km dál, na východ od Prahy u Nehvizd.

img_14916Foto: Ministryně obrany rovná stuhy na věnci u nového památníku | Ministerstvo obrany ČR

Právě zde se podle ministryně Černochové začal odvíjet příběh hrdinných parašutistů, jenž později skončil jejich smrtí v kryptě pravoslavného chrámu Cyrila a Metoděje na Praze 2. V tomto příběhu ale hráli zásadní roli také obyčejní lidé: „Byly to možná stovky či tisíce činů někdy i bezejmenných lidí, kteří v rámci druhého odboje těmto parašutistům pomáhali,“ prohlásila ministryně Černochová. Nový památník je tak nejen poctou výsadkářům, ale rovněž jim, kteří k úspěchu akce přispěli.

Další Čtení :  Muzea Vojenského historického ústavu budou ve státní svátky otevřena

Oceňuji komunální politiky, že připomínají odkaz hrdinů

Slavnostnímu odhalení nového památníku přihlížely stovky lidí, zúčastnili se ho zástupci parlamentu, velvyslanec Slovenské republiky v ČR Rastislav Káčer a zástupkyně britského velvyslance Lucy Hughes, dále představitelé církví, veteránských a dalších zájmových organizací.

Výstavba EG-CZ Academy začala

Památník, symbolicky zakrytý padákem, veřejnosti společně odhalili ministryně obrany Jana Černochová, velvyslanec Rastislav Káčer, zástupkyně velvyslance Lucy Hughes a starosta městyse Nehvizdy Jiří Poběrežský.

Ministryně obrany v této souvislosti poděkovala zástupcům všech samospráv, kteří se na vzniku památníku i akci samotné podíleli. Dříve se příznivci vojenské historie scházeli u původního pomníku, ten se však kvůli výstavbě vysokorychlostní tratě přesune. Výsadkáři operace Anthropoid tedy dneškem konečně získali důstojný monument, ocenila úsilí místních Jana Černochová.

kubisgabcik_01
Foto: Jozef Gabčík (vlevo) a Jan Kubiš | Wikimedia Commons / Public domain

V momentě, kdy padák z nového památníku strhávala, podotkla: „Odkaz, který jejich smrt přinesla, nebyl zbytečný a posunul nás dál. V ten okamžik jsem byla rovněž hrdá na to, že komunálním politikům není lhostejné, co se v jejich obcích děje a odkaz hrdinů se snaží připomínat – ať už výstavbou takových památníků nebo organizací pietních aktů.“

  • Formování speciálních čs. parašutistických skupin ve Velké Británii začalo již počátkem roku 1941.
  • O provedení atentátu bylo rozhodnuto na poradě u velitele tehdejší čs. rozvědky Františka Moravce 3. října 1941, později se stal definitivním cílem R. Heydrich.
  • Ve 2:24, 29. prosince 1941, seskočili rotmistři Jan Kubiš a Jozef Gabčík, členové skupiny Anthropoid, poblíž Nehvizd. Ve 2:37 seskočili u venice Senice výsadek Silver A. Ve 2:56 seskočili parašutisté skupiny Silver B nedaleko obce Kasaličky u Přelouče.
  • Atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v Protektorátu Čechy a Morava proběhl 27. května 1942 v zatáčce pod Vychovatelnou v Kobylisích.
  • Uskutečnili ho Gabčík s Kubišem společně s Josefem Valčíkem a Adolfem Opálkou z desantu Out distance.
  • Heydrich zemřel 4. června 1942, okamžitě po atentátu bylo vyhlášeno stanné právo a začaly masové popravy.
  • Sedm parašutistů (Josef Bublík, Jozef Gabčík, Jan Hrubý, Jan Kubiš, Adolf Opálka, Jaroslav Švarc, Josef Valčík) zahynulo 18. června v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici.

Zdroj: Ministerstvo obrany ČR

Další Čtení :  Na Mezinárodních leteckých dnech SIAF 2023 se předvedly slovenské podniky

Zdroj článku s odkazem zde| Vybírejte z vybavení třeba:

Další Čtení :  Jedno z posledních veřejných vystoupení Jana Masaryka