Od Off

Vernisáž výstavy Pro koho kvetou vlčí máky v brněnském centru pro veterány

Vernisáž výstavy Pro koho kvetou vlčí máky v brněnském centru pro veterány

15. 09. 2021

Dne 14. září 2021 byla slavnostně otevřena výstava s názvem Pro koho kvetou vlčí máky, kterou pro Komunitní centrum pro válečné veterány v Brně připravil Vojenský historický ústav Praha.

 

Za účasti vojenských veteránů, účastníků novodobých zahraničních operací, zástupců brněnských klubů vojenských důchodců, studentů Univerzity obrany Brno a dalších významných hostů byla 14. 9. 2021 v prostorách Komunitního centra pro válečné veterány v Brně slavnostně otevřena výstava Pro koho kvetou vlčí máky, na jejímž vzniku se podílel Vojenský historický ústav Praha.

Na 13 panelech představil VHÚ – v rámci svého projektu „Posádková muzea pod záštitou VHÚ Praha“ – výstavu mapující problematiku veteránského hnutí nejen z československého, respektive českého pohledu, ale rovněž i z perspektivy a v kontextu připomínání si veteránské tradice ve světě.

Úvodního slova se ujal historik VHÚ Jaroslav Láník, jenž je i autorem textů výstavy.  A protože  název výstavy odkazuje k vlčím mákům, první panel nechává nahlédnout návštěvníky na flanderská pole, kde v roce 1915 kanadský vojenský chirurg John McCrae  napsal svoji slavnou báseň, v níž se objevuje motiv vlčího máku jako symbolu naděje za zmařené životy jeho spolubojovníků. Na tomto panelu nechybí ani další významná událost spjatá s veteránskou tradicí, která se udála v roce 1918, 11. měsíce, 11. dne, o 11. hodině ve francouzském městě Compiègne. Zde, ve štábním vagonu vrchního velitele spojeneckých vojsk maršála Ferdinanda Foche, bylo uzavřeno příměří mezi státy Dohody a německou generalitou, čímž byla ukončena první světová válka.

Další Čtení :  Otevření našich muzeí o státních svátcích 1. a 8. května

Další navazující panely pak již představují postupný vývoj veteránské tradice v celé její šíři a rozmanitosti. Ať už v podobě oslav spojených s tradicí neznámého vojína, zborovskou tradicí vycházející z působení československých legionářů v první světové válce, dukelskou tradicí, která po druhé světové válce vytlačila v socialistickém Československu původní tradici legionářskou či dnešní návratem k tradici vlčích máků a oslav Dne veteránů 11. listopadu.

Zahraniční stopu na výstavě zastupuje například francouzská veteránská tradice modrých chrp (Bleuet de France), která v sobě nese symboliku modrých uniforem nošených francouzskou pěchotou od roku 1915, či květnový Memorial Day, kdy svým padlým vojákům prokazují úctu Američané.

Další Čtení :  Výbor pro obranu řešil aktualizaci KVAČR i údajnou poruchovost pušek pro přesnou střelbu CZ BREN 2 PPS

Autoři výstavy nemohli opominout ani novodobé válečné veterány Armády České republiky ze zahraničních operací z Kuvajtu, balkánských operací nebo z nedávného působení AČR v Afghánistánu či Mali. Poslední panel – který dal název i celé výstavě – se nese v obecnějším duchu a zamýšlí se nad postavením válečných veteránů ve společnosti či vnímáním této tradice v českém prostředí.

Nedílnou součástí výstavy jsou i zapůjčené legionářské uniformy, drobné předměty denní potřeby, plynové masky, jídelní nádobí či různé výstrojní doplňky nacházející se v šesti prosklených vitrínách. Unikátní jsou především vystavené artefakty nebo osobní věci z pozůstalosti po veliteli anglického výsadku skupiny “CLAY-EVA”, majorovi v. v. Antonínu Bartošovi.

Výstava potrvá v Komunitním centru pro válečné veterány v Brně do konce listopadu 2021.

Zdroj článku s odkazem zde| Vybírejte z vybavení třeba:

Další Čtení :  Dětský den v Lešanech v sobotu 23. září